همانطور که از نام آن پیداست این نوع از حسابداری با ارز سر و کار دارد در این نوع حسابداری معاملات شرکت های بازرگانی و کسب و کار ها و صرافی ها با ارز صورت میگیرد .اساسی ترین و مهم ترین مبحثی که در حسابداری ارزی مورد توجه قرار میگیرد و تغییرات و تحولاتی میباشد که در نرخ ارز اتفاق میافتد و میبایستی معامله هایی که با نرخ ارزهای خارجی صورت میگیرد را به ارز ریالی تبدیل کنیم همچنین شیوه محاسبه و ثبت مبادلات ارزی در حسابداری ارزی بسیار مهم تلقی میشود .
در واقع و در حقیقت حسابداری ارزی برای محاسبه و ثبت مبادلاتی که با ارز سرو کار دارند به کار میرود .مهم ترین مسئله ای که حسابداران ارزی را به خود مشغول میکند نوسانات نرخ ارز میباشد که دغدغه آنان به حساب می آید .
مطالبی که در این محتوا خواهید خواند :
Toggleحسابداری ارزی چیست؟
حسابدار ارزی باید در معاملاتی که با نرخ ارز خارجی انجام میگیرد ارز خارجی را به ارز پول گزارشگری تبدیل کند تا ارزش معامله به ارز ریالی تبدیل شود .
پول گزارشگری را اینگونه تعریف میکنند که واحد پولی است که در داده ها و صورت های مالی کسب و کار و شرکت مورد استفاده قرار میگیرد ،برای مثال در ایران واحد پول ملی ریال تعریف شده است پس در صورت های مالی و داده های مالی آن از ریال به عنوان واحد پول گزارشگری استفاده میکنند .در حقیقت به هر نوع واحد پول به جز واحد پول گزارشگری ارز گفته و تلقی میشود .
در حقیقت میتوان گفت که هنگامی که یک شرکت داخلی با یک شرکت خارجی وارد معامله میشود و بین آنان تبادلاتی صورت میگیرد نوسانات نرخ ارزی به راحتی میتواند بر کسب و کار هر دو طرف معامله تاثیر بگذارد .
حسابدار ارزی باید بتواند به صورت ماهرانه و حرفه ای تمامی امور و فعالیت هایی که مرتبط با معاملات و تبادلات ارزی و در نهایت تبدیل ارزی میباشد را انجام دهد .
عوامل تاثیر گذار بر روی نرخ ارز
همانطور که شرح دادیم مهم ترین دغدغه حسابداران ارزی نوسانات نرخ ارز میباشد .چرا که بر روی شرایط مالی دو طرف معامله تاثیر زیادی دارد .
عاملی هم که بر روی نرخ ارز تاثیر چندانی دارد نوسانات مربوط به آن است که این نوسانات شامل موارد زیر میباشد :
۱. تغییر نرخ تورم
۲. تغییر در میزان بدهی دولت
۳. تغییر در نرخ بهره
۴. بی ثباتی در حیطه سیاسی
آگاهی و شناخت عوامل موثر بر نوسانات بازار کمک شایانی به حسابداران ارزی میکند چرا که با دانستن این موارد آن ها میتوانند از مهارت های خود برای پیش بینی این عوامل استفاده کنند و بهترین و سازنده ترین برنامه ریزی ها و تصمیم ها را در جهت پیشرفت مالی ارائه دهند .
همچنین با آگاهی داشتن از این موارد میتوانند میزان تاثیر پذیری معاملاتی که انجام میشود را بررسی کنند و تاثیر پذیری آنان از این عوامل را از طریق راهکاری های متنوعی به حداقل برسانند .
نرم افزارهای حسابداری ارزی
همانطور که میدانید با پیشرفت تکنولوژی و ایجاد بستر هایی برای تجارت های بین المللی بسیاری از شرکت ها و سازمان های داخلی دارای روابط بین المللی برای تبادلات و مبادلات تجاری هستند که در حقیقت این مبادلات بر اساس و پایه ارز شکل میگیرد .
کسب و کار ها ، شرکت ها و سازمان هایی که تعاملات آنان در سطح بین المللی میباشد برای اینکه بتوانند به راحتی معاملات خود را به شکلی صحیح و دقیق و بر اساس برنامه حسابداری داخلی و خارجی محاسبه کنند میبایستی از نرم افزار های حسابداری ارزی استفاده کنند .
نرم افزار های حسابداری ارزی برای ثبت و ارائه گزارش ها و صورت های مالی مورد نیاز مورد استفاده قرار میگیرد .
نرم افزار های حسابداری ارزی بسیار برای حسابداران ارز مهم تلقی میشوند چرا که در تسریع و دقیق بودن امور مربوط به آنان بسیار موثر واقع میشوند ،نرم افزار های حسابداری ارزی بسیار کاربردی هستند و کاربرد های متعدد و مختلفی دارند که شامل :
۱. در تهیه و تنظیم گزارش و صورت های مالی و محاسبه سود و زیان و تنظیم اظهارنامه مالیاتی به شما کمک میکنند .
۲. توانایی این را دارید که به صورت هم زمان از چند ارز استفاده کنید .
۳. نرخ ارز که در حسابداری ارزی مهم است را به صورت لحظهای بروزرسانی میکند .
۴. سرعت محاسبه و عملکرد را افزایش میدهد .
۵. امکان دسترسی سریع تر به خسارت های ارزی و اطلاعات را فراهم میکند .
قابل ذکر است که در گذشته ثبت و بررسی امور حسابداری ارزی به شکل دستی و سنتی صورت میگرفت و بسیار زمان بر بود با گذشت زمان استفاده از نرم افزار های حسابداری ارزی باعث شد در وقت بسیار صرفه جویی شود .
همچنین باید در انتخاب نرم افزار حسابداری ارزی توجه زیادی شود چرا که کل حسابداری ارزی و امور مربوط به آن را به راحتی میتواند در خود جای دهد .
امروزه نرم افزار های حسابداری ارزی به شکل های متعددی وجود دارند که ممکن است کاربرد های مشابه یا متفاوتی داشته باشند ،در بخش ذیل انواع نرم افزار های کاربردی در امور حسابداری ارزی را معرفی خواهیم کرد:
۱.نرم افزار ارزی آرین سیستم | ۶.نرم افزار ارزی پیوست |
۲.نرم افزار ارزی چرتکه | ۷.نرم افزار ارزی هلو |
۳.نرم افزار ارزی هوفر | ۸.نرم افزار ارزی فراپیام |
۴.نرم افزار ارزی هوشمند نوین | ۹.نرم افزار ارزی زرین |
۵.نرم افزار ارزی آریا | ۱۰.نرم افزار ارزی ارزیسافت |
کاربرد حسابداری ارزی
امروزه بستر بسیار زیادی برای رشد و پیشرفت حسابداران ارزی فراهم شده است چرا که روز به روز شرکت های داخلی و کسب و کار های داخلی به تجارت در سطح بین المللی سوق پیدا میکنند و مبادلات خود را با کشور های خارجی و ارز های خارجی انجام میدهند ،از همین رو برای ثبت امور مالی و صورت های مالی که با ارز انجام میشود نیاز به حسابدار ارزی داریم .
همچنین حسابدار ارزی میتوانند با استفاده از مهارت های خود عوامل موثر بر نرخ ارز و تبادلات ارزی را بررسی قرار دهد و پیشنهاد های سازنده ای در جهت رشد و پیشرفت مالی ارائه دهد .
حسابداری ارزی برای صاحبان کسب و کار هایی که با کشور های خارجی معاملات خودت را انجام میدهند از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد چرا که با ثبت دقیق و روشن معاملات ارزی و اطلاع از وضعیت مالی صاحبان کار میتوانند تصمیم های با کیفیت تری در راه رشد تجارت بگیرند .
همچنین باید خاطر نشان شد که گسترش تکنولوژی و فناوری برای ایجاد شرایط بهتری برای انجام معاملات شرکت های داخلی و خارجی اصلا بی تاثیر نیست .البته ناگفته نماند که در این معاملات ارز حسابداری دقیقا واحد پولی همان کشور نیست و متفاوت تر از آن است .
حسابداری ارزی برای انجام معاملات در سطح بین المللی یکی از مهره های مهم محسوب میشود .
سخن پایانی
باید توجه داشت که حسابداری ارزی رشته ای از حسابداری است و یادگیری آن ملزم به یادگیری در بستر درس و دانشگاه نیست و افراد علاقه مند به راحتی میتوانند در این حوزه فعالیت کنند و مهارت آن را فرا گیرند .
حسابداری ارزی مهره مهمی برای ثبت معاملات ارزی و صورت های مالی به حساب می آید .ارزش این بخش برای صاحبان شرکت ها زیاد است .