سامانه مودیان ،سامانه ای آنلاین است که به سازمان امور مالیات تعلق دارد ،تمامی اشخاصی که جزو فعالان اقتصادی محسوب میشوند فرقی نمیکند که در چه زمینه ای فعالیت میکنند،میبایستی در سامانه مودیان ثبت نام کنند .
هدف از به وجود آمدن این سامانه جلوگیری از فساد مالی و شناسایی افرادی است که از مالیات فرار میکنند. در این سامانه به افراد و اشخاصی که مشمول مالیات هستند ،کارپوشهای تعلق میگیرد این کارپوشه را خود سامانه در اختیار افراد قرار میدهد .در کار پوشهای که در اختیار افراد مشمول مالیات قرار گرفته، تمامی اطلاعات مالیاتی مربوط به مودی قرار دارد که این اطلاعات فقط بین سازمان و مودی تبادل میشود .
سامانه مودیان تمامی اطلاعات مالیاتی مربوط به افرادی که مشمول نظام مالیاتی هستند را با هدف یکپارچه سازی در خود جای داده است . دسترسی به آن از آدرس tp.tax.gov.ir فراهم میشود.
امکان ارسال صورتحساب الکترونیکی نیز در این سامانه وجود دارد و فروشندگان میتوانند فاکتورهای خرید خود را در سامانه بارگذاری کنند و مالیات خود را حساب کنند .
مطالبی که در این محتوا خواهید خواند :
Toggleسامانه مودیان مالیاتی چیست ؟
همانطور که شرح دادیم این سامانه متعلق به سازمان امور مالیات است و صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی وظیفه دارند که در این سامانه ثبت نام خود را انجام دهند .
این سامانه تحت نظر و مدیریت سازمان امور مالیات کشور میباشد و با هدف یکپارچه ساختن اطلاعات و داده های مودیان مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی به وجود آمده است .
هر مؤدی برای ثبت نام و اتصال به سامانه مودیان و ارسال کردن صورت حساب الکترونیکی به سامانه ،میبایستی تکالیف تعیین شده ای را انجام دهند،تکالیف تعیین شده را سازمان امور مالیاتی مشخص میکند .
در حقیقت سامانه مودیان ،سامانه ای میباشد که میبایستی چهار ویژگی ذیل را دارا باشد :
- تحت نظارت ومدیریت سازمان مالیاتی کشور باشد .
- برای هر مؤدی یک کارپوشه جدا و مشخص تعریف شده باشد .
- بتواند به وسیلهای که حافظه مالیاتی دارد متصل بشود .
- مرجع ثبت، صدور و استعلام صورتحساب باشد .
کار پوشه ای که سامانه در اختیار مؤدی قرار میدهد در حقیقت راه ارتباطی بین مؤدی و سازمان امور مالیاتی میباشد .
در این سامانه امکان ارسال صورتحساب الکترونیکی برای مودیان وجود دارد ،تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی وظیفه دارند و ملزم هستند که صورت حساب الکترونیکی را در سامانه بارگذاری و ارسال کنند . درصورتی که افراد در سامانه مودیان ثبت نام نکنند و صورت حساب های خود را بارگذاری نکنند و از پایانه های فروشگاهی استفاده نکنند ،طبق بند ب ماده ۲۲ قانون میبایستی جریمه پرداخت کنند، این جریمه معادل ۱۰٪ فروش میباشد .
اشخاص مشمول سامانه مودیان
براساس ماده 1 بند ج قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۶۶/۱۲/۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند. در این قانون هرگاه از واژه مؤدی استفاده می شود، مراد، اشخاص مشمول است؛ مگر خلاف آن تصریح شده باشد.
همچنین مشاغلی که در آن نیاز به صدور فاکتور یا رسید برای محصولات خود و خدمات دارند، میبایستی از این سامانه استفاده کنند این امور بدان معناست که حتی اگر کسب و کاری درآمد آن مشمول مالیات نشود باید در صورت صدور فاکتور مانند بسیاری از ارائهدهندگان خدمات وکالا، باز هم در سامانه ثبت نام خود را تکمیل کنند .به عبارتی دیگر اشخاص و افراد زیر میبایستی در پلتفرم مودیان ثبت نام کنند :
- عرضه کنندگان کالا و خدمات
- تمام اشخاص حقیقی صاحب مشاغل صنفی و یا غیر صنفی
- تمام اشخاص حقوقی صاحب شرکتهای تجاری و اشخاص حقوقی غیر تجاری
- فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد تجاری.
سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی
در اجراء اصل 123 قانون اساسی جمهوری اسلامی، قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان پس از تایید توسط شورای نگهبان در تاریخ 1398/07/21 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب در تاریخ 1398/08/11 جهت اجرا به دولت جمهوری اسلامی ایران ابلاغ گردید.
براساس ماده 3 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سازمان امور مالیاتی موظف گردید طی 15 ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، سامانه مودیان مالیاتی را راه اندازی و امکان ثبت نام و صدور صورتحساب الکترونیکی را از طریق این سامانه برای مودیان مالیاتی فراهم نماید.(تا اسفند 1400)
در اجراء تبصره 2 ماده 3 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سه ماه پس از انقضاء مهلت مقرر مزبور، فقط صورتحساب های الکترونیکی که از طریق سامانه مودیان صادر شده باشد، از سوی سازمان امور مالیاتی معتبر شناخته شده و مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی برای مودیان خواهد بود.(تا خرداد ماه 1401)
طبق قانون، رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (pos)، درگاه پرداخت الکترونیکی و تمامی وسایلی که امکان اتصال به شبکه پرداخت اینترنتی را داشته باشند، به عنوان پایانه شناخته میشوند. برای تمامی این وسایل، باید ثبت نام در سامانه مودیان انجام شود. تمامی این دستگاهها میتوانند از دریافت صورتحساب مالیات الکترونیکی برخوردار شوند.
سخن پایانی
این سامانه برای ثبت اطلاعات مالیاتی افراد مشمول مالیات به وجود آمده است و یکی از مبحث های مورد توجه این سامانه این است که در زمینه و حوزه مالیاتی، شفافیت را به خوبی پیاده کند و اطلاع رسانی به افراد راحت تر صورت میگیرد ،همچنین افراد مشمول مالیات میتوانند مالیات های خود را به صورت آنلاین پرداخت کنند .
میدانید که مهم ترین منبع درامدی دولت ها مالیات به شمار میرود ،به همین علت حساسیت روی موضوع مالیات و جلوگیری از فرار مالیاتی با راهکارهایی نظیر ایجاد سامانه مودیان توسط سازمان امور مالیاتی امری طبیعی محسوب میشود چرا که دولت قصد دارد مشکلاتی که در گذشته در حیطه مالیات وجود داشته امروزه موجودیت نداشته باشد .