معافیت های مالیاتی

معافیت های مالیاتی

نویسنده مقاله :

در حقیقت مالیات در دنیای امروزه نقش بسیار موثر و مهمی در درآمد دولت و در اغلب بخش ها درآمد اصلی دولت به حساب می آید.مالیات نقشی بسیار پررنگ در اداره جامعه و توزیع ثروت عمومی در کشور ها و دولت ها دارد و از جنبه های مثبت متعددی برخوردار می‌باشد.قانون‌گذاران و دولت‌ها در جهت تشویق کارآفرینان، کسب‌وکارها و فعالان اقتصادی برای افزایش و بیشتر شدن ثروت  و همچنین کمک به توسعه و پیشرفت اقتصادی برای برخی فعالیت‌ها، معافیت راه‌های معافیت مالیاتی قرار داده اند.

در هر دولت و کشوری منبع های درآمدی و سرمایه‌ای مردم آن کشور شامل پرداخت مالیات به حکومت آن کشور می‌شود. معافیت مالیاتی را می‌توان این‌گونه تعریف کرد که یک نوع خروج قانونی و به‌صورت موقت از پرداخت مالیات است، که این روش یکی از سیاست‌های حمایتی حاکمان از مردم می‌باشد.این سیاست ها برای رسیدن به اهداف برنامه ریزی شده ی دولت است که شامل اهداف استراتژیک و ایدئولوژیک است،دولت قصد دارد با پیاده سازی معافیت مالیاتی نقدینگی جامعه را به سمت طرح های عام المنفعه و کم بازده سوق دهد.

انواع موارد معافیت مالیات

در قانون برخی از مشاغل معاف از مالیات هستند که برای حمایت از مردم معاف از مالیات برای این شغل ها صورت گرفت است ،این شغل ها شامل :

1. معافیت مالیات بر حقوق کارگران و کارمندان

2. معافیت هزینه های درمان

3. معافیت مالیات جوایز علمی و پژوهشی

4. معافیت اختراع و اکتشاف

5. معافیت سپرده های بانکی

6. معافیت جهیزیه و مهریه

7. معافیت فعالیت های کشاورزی
در بخش کشاورزی بر طبق با ماده ۸۱ قانون مالیات های مستقیم که درآمد حاصل از فعالیت آن‌ها از طریق کشاورزی مانند خود کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش ماهی، زنبور عسل و طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغان داری، احیا مراتع و جنگل ها، باغات و باغستان ها و … از پرداخت مالیات معاف می‌باشند.

8. معافیت حقوق افراد شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته

9. معافیت فعالیت های آموزشی

10. معافیت فعالیت بخش های تعاونی

11. معافیت بخش صادرات

12. معافیت صنایع دستی
معافیت محصولات صنایع دستی ،درآمد کارگاه های فرش دستباف و صنایع دستی و شرکت های تعاونی و اتحادیه های تولیدی مرتبط با آن ها از پرداخت کردن مالیات به دولت در جهت حمایت از این حوزه معاف هستند.

13. معافیت سود حاصل از تامین مالی پروژه ها



همچنین باید متذکر شد که مؤسسات بیمه از پرداختی هایی که بابت بیمه عمر صوت میگیرد از‌ معافیت مالیاتی برخوردار است .

هدف از معافیت های مالیاتی

معافیت مالیاتي در حقیقت خروج قانونی بعضی از منابع درآمدی و سرمایه ای است که مالیات شامل این منابع و درآمد ها است.همانطور که شرح دادیم دولت برای اجرای سیاست های حمایتی خود از این شیوه بسیار استفاده میکند تا به اهداف والا تری پس از اجرای این سیاست دست پیدا کند.مالیات شامل حال اشخاص چه حقیقی و چه حقوقی اعم از شخص،شرکت ها و موسسات میشود. مگر اشخاصی که  مالیات شامل حال آنها نمیشود و معاف از مالیات هستند مانند کشاورزان، وزارت خانه ها و موسسات دولتی.
خوب است بدانید که تمام مردم کشور مالیات پرداخت می‌کنند حتی در خیلی از مواقع بدون آن که خودشان خبر داشته باشند به طور مثال مبلغی که روی قیمت کالا ها اضافه میشود یکی از مالیات هایی است که همه مردم با خرید و مصرف کردن کالا ها آن را پرداخت می‌کنند که این نوع از مالیات ،مالیات غیر مستقیم به حساب می آید.
البته قابل ذکر است که پرداخت کردن مالیات توسط همه افراد جامعه امری واجب و اجباری است ،منظور از افراد جامعه یعنی افرادی که به هر نحوی کسب درآمد میکنند ،درامد آن ها مشمول مالیات میشود مگر کسانی که مالیات شامل حال آن ها نمیشود و شرح دادیم.
هدف از پرداخت مالیات و معاف مالیات برای دولت بسیار روشن و واضح هست و هر دو یعنی هم پرداخت و هم معاف از مالیات امری هستند که توسط دولت با هدف های مختص به خود صورت می‌گیرند.
یکی از مهم ترین اهداف دولت در جهت اجرای معاف از مالیات این است که نقدینگی را به سمت فعالیت های کم بازده سوق میدهد و از کسب و کار های کوچک و کسب و کار هایی که تازه شروع کرده اند‌ یا بازدهی کمی دارند حمایت میکند ،چرا که دولت به خوبی اگاه است که کسب و کار های کوچک قسمت مهمی از اقتصاد کشور را تشکیل میدهند و برای جامعه بسیار حائز اهمیت هستند .


سقف معافیت مالیاتی

سقف معافیت مالیاتی ۱۴۰۲ بسته به اینکه برای درآمد باشد یا دارایی و اینکه به چه نوع درآمدی تعلق میگیرد تفاوت دارد و مهم تر از همه به میزان درآمد نیز وابسته است.
در این بین شرح دادیم که شغل هایی و افرادی نیز هستند که معاف از مالیات هستند و برای آن ها سقفی وجود ندارد .
باید شرح داد که معاف مالیاتی که در اصل همان خروج درآمد یا دارایی از پرداخت مالیات است ممکن است موقت باشد و دائمی نباشد.
سقف معافیت های مالیاتی 1402 را در خصوص درآمد ناشی از حقوق، اجاره ملک و  دارایی خودروی لوکس می‌باشد که تمامی این موارد عوامل موثری در تعیین سقف معافیت دارند. باید شرح داد که در معافیت مالیات حقوق ۱۴۰۲، دولت، حقوق تا 5 میلیون و 600 هزار تومان را جزو معافیت مالیاتی، حساب کرده است و از معافیت مالیاتی برخوردار می‌باشند .
در رابطه با سقف معافیت های مالیاتی خودروهای لوکس ۱۴۰۲، دولت، خودروهای تا 1 میلیارد تومان را معاف از پرداخت مالیات میداند و مشمول معاف مالیاتی می‌شوند.همچنین در رابطه با سقف درآمد ناشی از اجاره 1402 ،دولت، درآمد هایی که سالانه کمتر از 50میلیون تومان هستند را معاف از مالیات میداند و مالیاتی از این درآمد ها اخذ نمیشود .

سخن پایانی

در آخر باید شرح داد که معاف مالیاتی سیاست بسیار برنامه ریزی شده و هدف مندی از سمت دولت است که مهم ترین این هدف ها سوق دادن نقدینگی به سمت مشاغل و کسب و کار های کوچک و کم بازده می‌باشد چرا که بخش مهمی از  اقتصاد و نقدینگی جامعه را تشکیل میدهند.معاف مالیاتی یکی از حمایت های سیاست مندانه ی دولت محسوب میشود که موارد و هدف های مختص به خود را دارد همچنین سقف مختص به خود را نیز دارا می‌باشد و تمامی جنبه های آن برنامه ریزی شده است.

اشتراک گذاری در شبکه ای اجتماعی

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالبی که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *