یکی دیگر از گرایش های رشته حسابداری که بسیار مورد توجه واقع شده است و طرفداران خود را دارد ،حسابداری بانکی است .افرادی که در این گرایش فعالیت میکنند و آن را به خوبی فرا گرفته اند، فعالیت آنان فقط محدود به بانک ها نیست و میتوانند به راحتی به عنوان حسابدار مالی در موسسه ها و شرکت ها مشغول به کار شوند.
کسانی که در این گرایش مشغول به کار هستند باید اطلاعات و دانش بالا و کافی در حیطه معاملات بانکی و امور بانکی داشته باشند .همچنین حسابدار بانکی باید دارای دقت بسیار بالا بوده و امور را به صورت کاملا دقیق مورد بررسی قرار دهند زیرا فعالیت ها و امور بانکی بسیار از حساسیت بالایی برخوردار میباشد و همانطور که مشهود است بانک ها نهاد های مالی بسیار حساس و مهمی در جامعه اقتصادی امروزه هستند و نقش مهمی در تراکنش های مالی و ثبت و تجزیه آنان دارند.
فراگیری اصول بانکی نیاز به وقت و دقت بالایی دارد ،حسابدار بانکی باید در فراگرفتن موارد زیر نهایت دقت خود را به خرج بگذارد:
مواردی همچون نرم افزار های حسابداری برای فعالیت های بانکی
مبانی سرمایه گذاری
بازار بورس و سرمایه
و از همه مهم تر مدیریت مالی
وظیفه حسابداری بانکی به این گونه است که با بررسی و در نظر گرفتن سر فصل های بانکی ،تعیین کردن هزینه ها و خرج های متفرقه ،به وجود آوردن لیستی روشن و واضح و دقیق از درآمد ها و هزینه ها جریان ورودی را با پیشنهاد های سازنده و ایجاد تعادل ،مثبت نگه دارد. ( برای آشنایی با مالیات بر تراکنش های بانکی کلیک کنید.)
این گرایش از رشته حسابداری را میتوان به صورت مستقیم از دانشگاه فرا گرفت.
مطالبی که در این محتوا خواهید خواند :
Toggleاهمیت حسابداری بانکی
یکی از ابزار های مهم و اصلی در بانک ها حسابداری بانکی است که بانک روی آن بسیار حساسیت نشان میدهد زیرا یک ابزار اساسی تلقی میشود.
حسابداری بانکی در مدیریت مالی و برنامه ریزی ها و تصمیم گیری هایی که بانک ها میگیرند بسیار نقش مهمی دارد.مدیران برای تصمیم گیری های استراتژیک خود نیاز به اطلاعات شفاف و روشنی در حیطه مالی دارند ،ثبت و طبقه بندی این اطلاعات را حسابداری بانکی بر عهده دارد از همین باب اطلاعات مورد نیاز بانکداران را حسابداری بانکی تهیه و تنظیم میکند و پیشنهاد های جدید و سازنده ای نیز میتوانند به مدیران در جهت بهبود عملکرد دهند.
فعالیت های حسابداری بانکی برای تصمیم گیری و تعیین سرنوشت و پیشرفت پایدار بانک بسیار حائز اهمیت میباشد.همچنین گزارش هایی که حسابداری بانکی تنظیم میکند بسیار شفاف و دقیق است البته گزارش های تهیه شده توسط حسابداری بانکی به نیاز مخاطب وابسته میباشد ،گزارش تنظیم شده شامل :جریان و تراکنش های وجه نقد ،صورت سود و زیان ،ترازنامه و اطلاعات مالی مربوط به امور بانکی میباشد .
نقش حسابداری بانکی در اقتصاد
همانطور که بیان شد بانک ها از مهم ترین نهاد های مالی در اقتصاد امروزه هستند زیرا جا به جایی منابع مالی و تسهیل جریان های مالی و ثبت انان در بانک ها صورت میگیرد.شرح دادیم که ابزار اساسی در بانک ،حسابداری بانکی است زیرا اطلاعات مالی و تنظیم گزارش های مالی و ثبت انان به صورت شفاف و دقیق را این بخش بر عهده دارد از همین رو حسابداری بانکی نقش مهم و بسزایی در اقتصاد دارد به دلیل اینکه هیچ مشکلی در تهیه گزارش های مالی سنگین پیش نمی آید و اعتماد عمومی افزایش پیدا میکند زیرا همه فعالیت های مالی در بانک ها شفاف است و به شکل دقیقی ثبت شده است .
وظایف حسابداری بانکی
حسابدار بانک علاوه بر اینکه گزارش های مالی را به مدیران و بانکدار ها ارائه میدهد و میتواند پیشنهاد های جدیدی برای توسعه ارائه دهد ،وظایف دیگری نیز بر عهده دارد که شرح خواهیم داد.
وظایف دیگر ،مهم ترین ابزار اساسی بانک که همان حسابداری بانکی است به شرح ذیل میباشد :
۱.ثبت تراکنش های مالی | ۶.پایش قوانین و مقررات |
۲.پرداخت کردن وصول ها | ۷.محاسبه ی سود و بهره |
۳.مدیریت و کنترل حساب های مشتریان | ۸.پشتیبانی از بازررس ها |
۴.تایید درست بودن حساب ها | ۹.مدیریت و پیگیری بدهی ها |
۵.تهیه ی گزارش های مالی | ۱۰.همکاری با سایر بخش ها |
منظور از همکاری با سایر بخش ها یعنی اینکه حسابدار بانک میبایستی با بقیه ی بخش های بانک مانند بخش های مالی و مدیریت ریسک و در نهایت بخش اعتباری همکاری لازم را داشته باشد و اطلاعات و داده های مورد نیاز این بخش ها و ارتباطات داخلی و خارجی را در دسترس ان ها قرار دهد .
سخن پایانی
حسابداری بانکی با توجه به تغییر و تحولاتی که در حوزه فناوری و اقتصادی امروزه به وجود آمده است به یک گرایش جامع و پیچیده ای تبدیل شده که نقش موثر و مهمی در پیشرفت و توسعه اقتصاد امروزه دارد. همچنین فراگیری این فرایند مختص و محدود به درس و دانشگاه نیست و اشخاص و افراد علاقه مند به این حوزه به راحتی میتوانند با فراگیری نرم افزارهای بانکی و حسابداری این گرایش را دنبال کنند و در این حیطه متخصص شوند.