قوانین دائمی ارزش افزوده

قوانین دائمی ارزش افزوده

نویسنده مقاله :

یکی از شیوه های مالیات غیر مستقیم مالیات بر ارزش افزوده می‌باشد که یکی از منبع های مهم  درآمد دریافتی دولت هاست.

لازم به یادآوری است که پرداخت این مالیات بر دوش مصرف کننده نهایی می‌باشد.باید خاطر نشان شد که یکی از اصول سیاست های مالی کشور ها و دولت ها پایه های مالیاتی است که طبق سیستم به خصوصی برنامه ریزی شده است .

دریافت مالیات یکی از مهم ترین درآمد های دولت ها به شمار میرود میتوان گفت که اغلب کشور ها یا حتی همه آن ها این سیستم را برای خراج دولت و هزینه های عمومی اجرا می‌کنند ،در اصل پول از کسب و کار ها و جیب خانواده ها به دولت می‌رسد که خود دولت نیز این درآمد دریافتی را به صورت هزینه هایی برای ساخت امول عمومی اعم از بیمارستان ،سینما و … و خرج های دولت مانند پرداخت حقوق به کارمندان دولتی خرج میکند .

  حال میخواهیم درمورد ارزش افزوده یک کالا بحث کنیم ،در‌ واقع ارزش افزوده اشاره به یک کالا ندارد و مختص به یک جنس نیست بلکه به فرایندی مرتبط است که تولید کالا در آن صورت میگیرد .در اصل منظور از ارزش افزوده این است که در طی مرحله هایی که کالا تولید میشود ارزش پولی آن کالا نیز افزایش پیدا می‌کند در واقع کالا برای تولید از هر مرحله ای که گذر میکند در حقیقت ارزش پولی آن هم افزایش میابد .

در مرحله ی دیگر مالیات بر ارزش افزوده مورد توجه قرار میگیرد ،منظور از مالیات بر ارزش افزوده طبق ماده ۳ قانون این گونه شرح داده شده که به تفاوت بین ارزش کالاها و خدمات  عرضه شده با ارزش کالاها در یک فرایند معینی وضع میگردد.

( آموزش لایحه نویسی مالیاتی)

انواع مالیات بر ارزش افزوده 

مالیات بر ارزش افزوده در واقع یک مالیات غیر مستقیم است که توسط مصرف کننده نهایی پرداخت میشود ،در این نوع مالیات پرداخت کننده مشخص نیست یعنی نمیتوان فرد مشخصی را برای پرداخت تعیین کرد و در واقع پرداخت کننده مصرف کننده نهایی خواهد بود .

مالیات بر ارزش افزوده در حقیقت مالیاتی است که در طول مرحله تولید و خدمات از مکان تولید تا فروختن  کالا به مشتری نهایی ،مرحله به مرحله گرفته میشود. 

در این نوع مالیات همانگونه که شرح دادیم پرداخت توسط مصرف کننده نهایی انجام می‌شود و تولید کنندگان نباید مالیات پرداخت کنند در واقع تولید کنندگان مالیات مواد اولیه ای که در تهیه کالا به کار رفته است را از خریداران نهایی دریافت میکنند.

مالیات بر ارزش افزوده  نیز انواعی دارد که شامل موارد زیر میشود :

۱.مالیات بر ارزش افزوده تولیدی 

۲.مالیات ارزش افزوده مصرفی 

۳.مالیات بر ارزش افزوده درآمد

مالیات بر ارزش افزوده نوعی از مالیات های عام می‌باشد که به صورت غیر مستقیم است .

 * سوال بسیار کاربردی و پر تکراری که در مبحث مالیات مورد توجه است این است که نرخ اجرایی مالیات چند درصد است ؟

باید خاطر نشان شد که این نرخ تا سال ۱۴۰۰، حدودا ۳ درصد عوارض و ۶ درصد مالیات بود .اما پس از اجرایی شدن قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده ،این نرخ به ۹ درصد برای عموم کالاها محاسبه شد .

قوانین دائمی ارزش افزوده

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

یکی از عمده ترین  و مهم ترین شیوه های کسب درآمد دولت ها ،تنظیم مالیات می‌باشد که اصولاً با دیدگاه ارائه خدمات به مردم وضع میشود. 

همانطور که شرح دادیم ارزش افزوده در طی هر فرایندی که منجر به تولید جنس می‌شود اخذ میشود ،نحوه محاسبه ی ارزش افزوده به شکل خوداظهاری است و مهلت ثبت اظهارنامه مالیاتی در سامانه ۱۵ روز پس از پایان هر فصل می‌باشد .

مالیات بر ارزش افزوده در واقع باید هر ۹۰ روز یک بار پرداخت شود. در حقیقت کالاهایی که به خارج از کشور فروخته میشود و خدماتی که به آنان ارائه میشود ،ارزش افزوده به آنان تعلق نمیگیرد .همچنین هر کالا و جنس قانونی که به کشور وارد میشود در ابتدا مالیات بر ارزش افزوده آن پرداخت و کسر و در نهایت اجازه دارد از گمرک خارج شود .

ارزش افزوده در امور و فعالیت های مالی و اقتصادی شیوه محاسبه مختص به خود را دارد .

مبلغ مالیات بر ارزش افزوده در حقیقت بر پایه ی ارزش جنس یا کالایی یا خدماتی که در صورت حساب خرید کالا یا خدمت ها نوشته میشود باید پرداخت صورت گیرد .

در ایران شیوه محاسبه ی مالیات بر ارزش افزوده در واقع به روش صورتحسابی می باشد. در این روش خریدار نهایی مبلغ مالیات و ارزش افزوده آن را به فروشنده پرداخت میکند و فروشنده نیز باید این مبلغ را دریافت و سپس در پایان هر فرایند و دوره مالیاتی این مبلغ را به سازمان امور مالیاتی پرداخت کند .

نحوه محاسبه:

بهای کالا + (بهای کالا × نرخ مالیات بر ارزش افزوده) = بهای پرداختی نهایی توسط خریدار به فروشنده
 

تفاوت میان سود و ارزش افزوده 

در حقیقت مهم ترین اختلاف و تفاوت بین ارزش افزوده و سود دقیقا نحوه حساب کردن و محاسبه هر دو می‌باشد .که  نحوه محاسبه کردن این دو را در معنای ریاضی شرح خواهیم داد :

سود = فروش خالص (منهای ) هزینه ها 

ارزش افزوده = فروش خالص (منهای) ارزش مواد و خدمات خریداری و تهیه شده

قوانین دائمی ارزش افزوده

سخن پایانی

در نهایت باید بدانیم که ارزش افزوده در حقیقت یک  مرحله و فرایند است و مالیات آن را مصرف کننده نهایی  باید پرداخت میکند و از نوع مالیات عام و جزو مالیات های غیر مستقیم محسوب میشود یعنی بین مالیات دهنده و مالیات گیرنده واسطه هایی وجود دارد .

اشتراک گذاری در شبکه ای اجتماعی

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالبی که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *