اظهار نامه مالیاتی

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

نویسنده مقاله :

اظهارنامه مالیاتی

به جرات می‌توان گفت یکی از مهم‌ترین کارنامه‌های مالی که در طی یک سال فعالیت کاری موسسات، شرکت‌ها یا اشخاص حقیقی باید در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار بگیرد، اظهارنامه مالیاتی است. با توجه به اینکه پر کردن اظهارنامه مالیاتی از حساسیت بسیار زیادی برخوردار است نمی‌توان به راحتی از کنار آن عبور کرد و همین موضوع است که سبب شده بیشتر مراکز دولتی و شرکت‌های خصوصی برای پر کردن این فرم از افراد حرفه‌ای کمک بگیرند.

در این مقاله قصد داریم به صورت جامع و کامل در ارتباط با اظهارنامه مالیاتی اطلاعات کافی را در اختیار شما قرار دهیم تا اگر قصد دارید خودتان این فرم را پر کنید، بتوانید این کار را بدون هیچ مشکلی انجام دهید تا پایان همراه ما باشید.

اظهارنامه مالیاتی چیست؟

از لفظ اظهارنامه مالیاتی کاملاً مشخص است که قرار است در ارتباط با عملکرد کاری و مالی اشخاص حقیقی یا حقوقی در این فرم صحبت شود در این دفترچه باید به ترتیب وقوع و بر اساس مدارک و اسنادی که در اختیار دارید، هر آنچه که در خصوص رویدادهای مالی یک سال گذشته شرکت سازمان اداره و…. صورت گرفته مواردی را قید کنید. فرقی ندارد که این اظهارنامه خود اظهاری مالیاتی باشد یا اینکه سازمان امور مالیاتی آن را در اختیار مودیان بگذارد بلکه تمام مواردی که بیان کردیم را باید در آن وارد کنید.

این اظهارنامه در ارتباط با سود، زیان، هزینه‌ها، استهلاک و هر آنچه که در طی یک سال گذشته مالی برای شرکت‌ها و تجار به وجود آمده صحبت می‌کند؛ زیرا بر این اساس است که باید مالیات بر درآمد را بپردازند.

اگر شرکت‌ها مبالغ سود و زیان را به سازمان مربوط اطلاع ندهند، ممیزین اداره مالیات مبلغ مالیات را برای آنها مشخص خواهند کرد و پرداخت آن برای مودیان ضروری محسوب می‌شود.

چه افرادی موظف به ارائه اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی هستند؟

اظهارنامه مالیاتی برای برخی از افراد به عنوان یک ضرورت به حساب می‌آید این افراد در دسته‌های زیر قرار خواهند گرفت:

  • تمامی اشخاص حقیقی که در ایران مشغول فعالیت بوده و از مالیات هم معاف نیستند.
  • تمامی اتباع غیر ایرانی که در ایران مشغول کسب و کار هستند مشمول مالیات خواهند بود.
  • تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی که در خارج از ایران مشغول کار باشند.
  • اشخاص حقوقی همچون ناشران که در ایران فعالیت می‌کنند و معاف از مالیات هم نیستند.
  • تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که خارج از ایران زندگی می‌کنند اما درآمد آنها در داخل ایران تامین می‌شود.
اظهارنامه مالیاتی

چه افرادی به تسلیم اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی نیازی ندارند؟

شاید این سوال در ذهن شما هم به وجود آید که آیا تمامی افرادی که در حال فعالیت اقتصادی هستند و در ایران کار می‌کنند به تسلیم اظهارنامه مالیاتی نیاز دارند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که خیر ثبت اظهارنامه مالیاتی برای تمامی افراد ضروری نیست؛ این افراد شامل موارد زیر هستند:

  • کارگران، عشایر، شرکت‌های تعاونی دانش‌آموزی و دانشجویان
  • تمامی سازمان‌ها و نهادهایی که از بودجه عمومی دولت بهره‌مند می‌شوند.
  • شهرداری‌ها و سازمان‌های زیر مجموعه در تمامی استان‌های کشور
  • موسسات و وزارتخانه‌ها

مدارک مورد نیاز برای اظهارنامه مالیاتی

برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی شما به برخی از مدارک نیاز دارید و قبل از اینکه اقدام به ثبت اظهارنامه مالیاتی کنید و بخواهید آن را برای اداره ارسال کنید باید این مدارک را گردآوری نمایید. از مهمترین این مدارک می‌توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:

  • مدارک شرکت
  • اجاره نامه
  • مدارک شناسایی اشخاصی که در سازمان یا شرکت حق امضا دارند.
  • مبلغ درآمد و فروش داخلی و خارجی
  • گردش حساب مواد اولیه
  • مبلغ مالیات‌هایی که تاکنون پرداخت شده
  • شماره کارت بازرگانی، نام کاربری، مجوز فعالیت، رمز عبور و کد رهگیری پیش ثبت نام جهت ارسال اینترنتی
  • اظهارنامه مالیاتی اطلاعات حساب‌های مرتبط با سال قبل
  • صورت قراردادها و درآمدهای پیمانکاری
  • مانده سود و زیان دوره قبل و همچنین گردش حساب تعدیلات سنواتی
  • مجوزهای صادر شده از مراجع ذی‌صلاح
  • شماره ثبت دفاتر قانونی و کد رهگیری
  • اسنادی همچون پرداختی‌های بیمه که نیازمند تشخیص اداره دارایی هستند.
  • صورت سود و زیان تمام اشخاص مکلف به تنظیم اظهارنامه عملکرد مالیاتی
  • گواهی ترازنامه اشخاص حقیقی یا حقوقی

مراحل اصلی تنظیم و تسلیم اظهارنامه مالیاتی

ثبت اظهارنامه مالیاتی نیاز به این دارد که مراحل تهیه و ارسال آن به درستی انجام شود. برای این کار ابتدا مودی باید از طریق سایت مربوطه، در نظام مالیاتی ایران ثبت نام به عمل آورد؛ پس از اینکه اطلاعات او تایید شد و پرونده در اداره امور مالیاتی صورتگرفت، به او کد اقتصادی ارائه می‌شود و سپس به عنوان مودی مالیاتی شناخته خواهد شد. بعد از طی کردن تمامی تشریفات قانونی ثبت نام از سوی سازمان امور مالیاتی به معدی نامه کاربری و رمز عبور اختصاص داده خواهد شد تا بتواند تمامی عملیات تکالیف مالیاتی را در سایت به صورت کامل انجام دهد.

برای ثبت اظهارنامه تنها کافی است وارد سایت http://tax.gov.ir شوید و به پرسش‌های اظهارنامه برای اطلاعات هویتی صاحبان امضا بر اساس اساسنامه پاسخ دهید. در این اظهارنامه لازم است اطلاعات حسابداری در اظهارنامه مالیاتی وارد شود و همچنین در خصوص سود و زیان موارد لازم را پر کنید. وارد کردن اطلاعات ترازنامه شرکت نیز الزامی است.

در صورت وجود مغایرت اختلاف ترازنامه، آن را باید برطرف کنید. وارد کردن اقلام معاف از پرداخت مالیات از دیگر مواردی است که در این فرم خوداظهاری باید پر شود. پس از بررسی اظهارنامه و تطبیق مبلغ درآمد مندرج با اظهارنامه ارزش افزوده و گزارش فصلی،آن را ارسال کنید و کد رهگیری را دریافت نمایید.

چند نوع اظهارنامه مالیات بر درآمد وجود دارد؟

در ارتباط با انواع اظهارنامه مالیات بر درآمد در ایران بهتر است بگوییم که تاکنون ۶ نوع از این اظهارنامه تهیه شده و در حال حاضر مکلفین باید آنها را پر کنند. این ۶ اظهارنامه موارد زیر هستند:

  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی موضوع ماده ۱۱۰ ق م م
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه اول طبق آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ ق م م
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه دوم طبق آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ ق م م
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی گروه سوم طبق آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ ق م م
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد املاک ویژه اشخاص حقیقی دارنده درآمد ملاک ماده ۵۷ و ۸۰ ق م م
  • اظهارنامه انحلال طبق ماده ۱۱۴ و ۱۱۶ ق م م

زمان بررسی اظهارنامه‌های الکترونیکی مالیاتی

اظهارنامه‌های الکترونیکی مالیاتی به صورت متداول تا ۱۲‌ماه بعد از تسلیم آن به اداره دارایی مشمول رسیدگی هست. بر اساس ماده ۱۵۶ قانون مالیات‌های مستقیم، اداره دارایی مکلف است که در خصوص آن بر اساس این بازه زمانی اقدامات لازم را انجام دهد و به بررسی اظهارنامه مالیاتی بر اساس مدارکی که مودی آنها را ارائه کرده برگه تشخیص را صادر نماید. برای ابلاغ برگه تشخیص به مودیان ۳ ماه فرصت وجود دارد؛ از این رو مودیان می‌توانند طی این مهلت نسبت به برگه تشخیص در صورتی که اعتراضی داشته باشند اعتراض کنند تا در کمیسیون مورد بررسی قرار بگیرد.

عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد چه عواقبی دارد؟

اگر مودیان اظهارنامه را راس موعد مقرر برای سازمان مربوطه ارسال نکنند، جرائم بسیار زیادی گریبان‌گیر آنها خواهد شد. بر اساس ماده ۱۹۲ ق.م.م جریمه عدم ارائه اظهارنامه برای اشخاص حقیقی و شرکت‌ها ۳۰ درصد نسبت به مالیات متعلقه بوده که البته غیر قابل بخشش است. علاوه بر این بر اساس بند ت ماده ۱۳۲ ق.م.م شرط برخورداری از معافیت مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی فعال درمناطق آزاد و دیگر مناطق کشور ارائه اظهارنامه مالیاتی در زمان مشخص است.

مهمترین مزایای ارسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد

علاوه بر اینکه اگر فرم اظهارنامه مالیاتی را زمان مقرر ارائه کنید، هیچ جریمه‌ای به شما تعلق نمی‌گیرد، بر اساس ماده ۱۸۹ در صورتی که ۳ ساله متوالی شرکت‌ها اظهارنامه خود را به درستی برای اداره امور مالیاتی ارسال کنند و هیچ اعتراضی به برگه تشخیص صادره نداشته باشند از ۵ درصد جایزه خوش حسابی نسبت به مالیات‌های پرداخت شده سه سال گذشته بهره‌مند خواهند شد؛ بنابراین به شما پیشنهاد می‌کنیم هرچه سریعتر به تکمیل اظهارنامه مالیاتی بپردازید و این فرم را به صورت مرتب در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی ارائه کنید.

سخن پایانی

ثبت اظهارنامه مالیاتی در زمان مقرر و بر اساس شرایط و عملکرد یک سال گذشته از مهم‌ترین اصول و قوانینی است که هر شرکت و سازمانی باید به آن پایبند باشد و آن عمل کند. این اظهارنامه کمک می‌کند تا رقم دقیقی از مالیاتی که بر عهده شما است مشخص شود. همانطور که بیان کردیم در صورتی که به تکمیل اظهارنامه مالیاتی نپردازید جریمه‌هایی شامل حال شما می‌شود که قابل بخشش هم نخواهد بود. در این مقاله سعی داشتیم تا همه چیز را در ارتباط با فرم اظهارنامه مالیاتی برای شما بیان کنیم. با شرکت در دوره حسابداری آموزشگاه فی به راحتی میتوانید یک اظهارنامه مالیاتی تنظیم کنید ویا در صورتی که نیاز به اطلاعات و راهنمایی بیشتری داشتید، می‌توانید با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید تا راهنمایی‌های لازم را به شما ارائه کنند.

سوالات متداول

  • آیا بعد از ارسال اظهارنامه مالیاتی امکان اصلاح آن وجود دارد؟

بله، شما می‌توانید ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی به اصلاح اظهارنامه خود بپردازید.

  • اظهارنامه مالیاتی چیست؟

کارنامه مالی یک سال کاری سازمان‌ها، ادارات یا شرکت‌ها که برای محاسبه مالیات باید به سازمان امور مالیاتی تحویل داده شود را اظهارنامه مالیاتی می‌گویند.

اشتراک گذاری در شبکه ای اجتماعی

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالبی که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *