از مهمترین موضوعاتی که همیشه مدیران شرکتها و سازمانها به آن اهتمام ویژهای دارند، بررسی حسابها است. حسابرسی داخلی از موضوعات شایعی است که مدیران برای پیشگیری از هرگونه اشتباه و سوء استفاده در کار از آن بهره خواهند گرفت؛ از این رو واضح است که حسابرسی داخلی موضوعی حساس بوده و برای انجام آن نیاز به گذراندن دورهها و آموزشهایی است. برای آموزش حسابرسی داخلی لازم است از بهترین موسسهها کمک گرفت تا بتوان به صورت تخصصی به این حیطه ورود پیدا کرد. در این مقاله قصد داریم در ارتباط با آموزش و دوره حسابرسی داخلی صحبت کنیم؛ پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
مطالبی که در این محتوا خواهید خواند :
Toggleمنظور از حسابرسی داخلی چیست؟
پیش از اینکه به سراغ آموزش حسابرسی داخلی برویم بهتر است در ارتباط با خود حسابرسی داخلی کمی صحبت کنیم منظور از حسابرسی داخلی بررسی و ارزیابی تمامی امور مالی توسط یک یا چند نفر است که در زمینه حسابرسی حرفهای عمل میکنند و میتوانند آن را به درستی انجام دهند به عبارتی نی که در خصوص صحت و اعتبارسنجی امور مالی در یک شرکت یا سازمان بررسیهای صورت میگیرد؛ یعنی حسابرسی داخلی در حال انجام است. شخص حسابرسداخلی از زمانی که تنها یک معامله مالی در سازمان صورت گرفته تا زمانی که این معامله در ترازنامه و جمعبندی حسابها وارد میشود فعالیت خود را آغاز کرده و تمامی این معاملات را بررسی خواهد کرد.
حسابرس داخلی کیست؟
حسابرسی را باید از شاخههای حسابداری بدانیم. شخصی که در ارتباط با امور و اصول حسابرسی فعالیت میکند و به آنها تسلط کافی را دارد امور حسابرسی داخلی را میتواند به شکل قانونمندی انجام دهد و به او حسابرس داخلی میگویند. حسابرسان داخلی میتوانند از سوی شرکتهای حسابداری برای کارهای یک شرکت استخدام شوند یا حتی گاهی از میان پرسنل همان شرکت یا سازمان به عنوان حسابرس انتخاب خواهد شد. برای اینکه حسابرس داخلی بتواند به تمامی اطلاعات معاملهای اشراف داشته باشد میتواند با مدیریت شرکت یا سازمان ارتباط برقرار کند و تمامی اطلاعات را از او بگیرد. پس از بررسی کامل لازم است گزارشات کادر را به مدیران آن سازمان ارائه دهد.
وظایف حسابرسی داخلی
شاید این سوال در ذهن شما هم نقش بسته باشد که پس از گذراندن دوره حسابرسی داخلی چه وظایفی بر عهده شخص حسابرس قرار داده خواهد شد؟ از مهمترین وظایفی که حسابرسی داخلی باید به آن بپردازد میتوانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
- کنترل تمام قراردادهای سازمان
- نظارت بر تمامی کارهای مستند کردن اسناد مالی سازمان و شرکت
- نظارت بر چگونگی روند فعالیت مدیریت امور مالی
- نظارت بر مدیریت منابع مالی سازمان و شرکت
- تطبیق پرداختهای صورت گرفته و پیشرفت سازمان
- ارزیابی کنترلهای صورت گرفته روی رسیدها و صورتهای مالی
- بررسی صحت و سقم اطلاعات دریافتی از بخشهای مالی سازمان
- نظارت روی اجرای درست قوانین استخدام
- تطبیق گزارشات مالی و اسناد موجود
- کنترل و نظارت فعالیتهایی که در حسابداری سازمان صورت میگیرد.
دوره حسابرسی داخلی چیست؟
طی کردن دوره حسابرسی داخلی برای افرادی که به امور حسابداری و مالی علاقه دارند یا به عنوان کارشناس و مدیر سازمان و مدیران مالی در حال فعالیت هستند نیازی ضروری محسوب میشود. زمانی که این افراد بتوانند به عنوان یک حسابرس داخلی کارکشته و حرفهای عمل کنند قطعاً در شغل خود مهارتهای کافی را پیدا میکنند و هیچ خللی در کار آنها صورت نخواهد گرفت.
در این دوره مبانی مختلفی به آنها ارائه میشود تا بتوانند با تسلط به قوانین و اصول حسابرسی زیر و بم تمامی امور مالی را پیدا کرده و این حرفهای بودن آنها قطعاً موجب میشود تاشرکتها و سازمانهای بزرگی هم به سوی این افراد برای انجام حسابرسی داخلی هدایت شوند.
در دوره حسابرسی داخلی چه چیزهایی آموزش داده میشود؟
در دوره حسابرسی داخلی با در نظر گرفتن اهمیت و جایگاه بسیار مهمی که حسابرسان دارند لازم است تواناییهای این افراد به چالش کشیده شود و در خصوص قوانین مقررات و اصول حسابداری هر آنچه را که باید به آنها آموزش داده شود. مهارت و قدرتی که یک حسابرس داخلی در تحلیل سیستم مالی دارد موضوع حائز اهمیتی است که سبب خواهد شد این افراد نسبت به یکدیگر متمایز شوند. اما در دوره حسابرسی داخلی موارد متعددی به این افراد آموزش داده میشود و سرفصلهای مختلفی برای آنها در نظر گرفته خواهد شد تا بتوانند با تمامی اصول آن به درستی آشنا شوند از مهمترین مواردی که در آموزش حسابرسی داخلی باید کارآموزان فرا بگیرند موارد زیر هستند:
- اصول کلی تعریف حسابرسی داخلی و بررسی آیین اخلاق حرفهای
- کنترلهای داخلی و اجرای عملیات حسابرسی داخلی
- آشنایی با قرارداد حسابرسی داخلی
- شناخت ابزارها و تکنیکهای مهم در حسابرسی داخلی
- نظام راهبری
- توضیح و تشریح چگونگی تطبیق دادن حسابرسی داخلی با معیارهای کنترل خارجی
- صورت شمارش موجودی و لیست نمونه برداری
- لیست اقلام سنواتی در حسابرسی
- حسابرسیهای منظم حسابرسی بدون سود
- حسابرسی اوراق بهادار و بورس
- چگونگی صدور گزارش حسابرسی داخلی
گزارش حسابرسی داخلی چیست؟
یکی از مهمترین موضوعاتی که در دوره حسابرسی داخلی به آن پرداخته میشود آشنایی با انواع نمونه گزارش حسابرسی داخلی است. فردی که در این دورهها شرکت میکند لازم است با انواع این نمونهها آشنایی کافی را پیدا کند. حسابرس داخلی برای بررسی فعالیتهای درون یک سازمان استخدام شده و از این رو لازم است تمامی اجزای کنترلی داخلی را مورد بررسی و ارزیابی قرار داده و تمامی جنبههای مختلف عملیات سازمان را نیز مورد سنجش قرار دهد. یک حسابرس داخلی لازم است تمامی رویههای موجود و فرایندهایی که در سیستم سازمان وجود دارد را بهبود دهد.
گزارش حسابرسی داخلی در خصوص نقاط ضعف و راهکار و روشهای برطرف کردن این نقاط ضعف است. این مهارت یک حسابرس را نشان میدهد که بتواند راه حلهای بهینه را برای برطرف کردن مشکلات پیدا کند؛ از این رو گزارش حسابرسی داخلی تمامی این موارد را باید در خود داشته باشد. در طراحی نمونه گزارش حسابرسی داخلی لازم است از تمامی اطلاعاتی که در خصوص کار دارید استفاده کنید و بهترین و پربازدهترین روشها را به مدیران سازمان تحویل دهید.
مهمترین اهداف حسابرسی داخلی چیست؟
قطعاً حسابرسی داخلی با توجه به هزینههای بسیار زیادی که میتواند برای سازمانها و شرکتها به همراه داشته باشد. اما از مهمترین این اهداف میتوانیم به این مطلب اشاره داشته باشیم که نظارت در سازمان به مراتب بهبود پیدا میکند؛ یعنی زمانی که یک حسابرسی داخلی به شکل منسجم و جامع شکل بگیرد تمامی افعال یک سازمان رو به سوی پیشرفت خواهد رفت.
بررسی حسابهای داخلی و امور مالی موجب صحت سنجی گزارشات مالی میشود که تاکنون به مدیران ارائه شده است. تطبیق این مباحث موجب میشود اختلافات پیدا شود و از بیشتر شدن آن پیشگیری شود. علاوه بر تمامی آنها منابع سوء استفاده مالی مشخص خواهد شد و اگر در یک سازمان تاکنون شخصی یا اشخاصی در حال سوء استفادههای مالی از سازمان بودند پیدا شده و میتوان با آنها برخورد قانونی داشت.
آیا حسابداری داخلی با خارجی تفاوت دارد؟
زمانی که شما وارد دوره حسابرسی داخلی میشوید یکی از موضوعاتی که به آن پرداخته خواهد شد دقیقاً بررسی تفاوتها میان حسابرسی داخلی و خارجی است. در حسابرسیهای داخلی، شخصی که مسئولیت بررسی حسابها را بر عهده میگیرد از داخل سازمان است. در حالی که زمانی که به سراغ حسابرسی خارجی میروید از اشخاصی در این زمینه کمک گرفته خواهد شد که مستقل هستند و از سوی موسسات دیگر وارد سازمان میشوند. برای برخی از موارد لازم است تا از حسابرسهای خارجی برای بررسی امور حسابداری استفاده کرد.
آموزش حسابرسی داخلی چقدر طول میکشد؟
آموزش حسابرسی داخلی با توجه به اینکه نکات بسیار زیادی را در خود دارد، به ساعتهای متوالی نیاز است تا بتوان به صورت کامل و جامع اطلاعات کافی را در اختیار مخاطبان قرار داد. با توجه به اینکه مخاطبان دوره اشخاص مختلفی همچون مدیران و سرپرستان حسابرسی، دانشجویان رشتههای حسابداری و حسابرسی، شرکا و کارکنان موسسات و… هستند، هر کدام از اینها با توجه به درصد دانشی که در خصوص حسابرسی داخلی دارند نیازمند به کسب اطلاعات مختلف در زمانهای بیشتر خواهند بود. سرفصلهای دوره از بخشهای مختلفی بهره میبرد و هر کدام از آنها نیاز به ساعتهای متفاوتی برای یادگیری دارند.
سخن پایانی
آموزش حسابرسی داخلی موضوع بسیار مهمی بوده که برای فراگیری آن لازم است دورههای مهم و معتبری را پشت سر بگذارید. شخص حسابرس با توجه به اینکه مسئولیت بسیار سنگینی را بر عهده میگیرد لازم است از دقت و مهارت بسیار بالایی هم برخوردار باشد؛ زیرا حسابرسی از حساسترین کارهایی است که هر شخصی نمیتواند آن را انجام دهد. ارزیابی و تطبیق گزارشها، ارائه راهکارهای برطرف شدن مشکلات، بررسی تمامی امور مالی و… تنها برخی از کارهایی بوده که بر عهده حسابرس داخلی قرار گرفته است. داشتن اطلاعات جامع در ارتباط با مقررات و اصول حسابداری موضوع بسیار مهمی است که نمیتوان راحت از کنار آن عبور کرد و کار حساس حسابرسی را به هر شخصی سپرد؛ از این رو گذراندن دوره حسابرسی داخلی برای هر شخصی که قصد دارد به این عرصه ورود پیدا کند امری ضروری محسوب میشود. اگر علاوه بر مطالبی که در این مقاله از آنها یاد کردیم نیاز به اطلاعات بیشتری دارید میتوانید با کارشناسان ما ارتباط برقرار کنید تا راهنماییهای لازم را به شما ارائه کنند.
سوالات متداول
- حسابرسی داخلی چیست؟
حسابرسی داخلی از سیستمهای کنترلی امور مالی در سازمانها و شرکتها به حساب میآید. مدیران سازمانها برای اینکه از فعالیت مالی به درستی اطلاع پیدا کنند و مطمئن شوند ایراد و اشتباهی در سازمان رخ نداده از حسابرس داخلی استفاده میکنند.
- مهمترین وظیفه حسابرس داخلی چیست؟
حسابرس داخلی وظایف بسیار زیادی را بر عهده دارد، اما این شخص باید توانایی تحلیل دادههای مالی را داشته باشد و ایرادات آنها را شناسایی کرده و در صورت بروز هر نوع مشکلی راه حلهای مختلفی را برای آن ارائه دهد.