حسابداری ارزش افزوده

آموزش حسابداری ارزش افزوده

نویسنده مقاله :

حتماً تابه‌حال کلمه ارزش افزوده به گوشتان خورده است. ارزش افزوده یکی از مهم‌ترین مفاهیمی بوده که در دنیای مالی و حسابداری وجود دارد. در صورتی که می‌خواهید به بهترین شکل حسابداری کسب و کار خود را انجام دهید باید به طور کامل با این مفهوم آشنا باشید. حسابداری ارزش افزوده از مهم‌ترین روش‌های حسابداری می‌باشد.

 اگر می‌خواهید با کمک یکی از بهترین و کامل‌ترین آموزش حسابداری ارزش افزوده به این روش حسابداری مسلط شوید پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید. در این مقاله به بررسی دقیقه ارزش افزوده، سامانه ارزش افزوده، حسابداری مالیات بر ارزش افزوده و… را با هم بررسی می‌کنیم.

ارزش افزوده چیست؟

ارزش افزوده چیست؟

یکی از مهم‌ترین مفاهیمی که در دنیای حسابداری وجود دارد ارزش افزوده می‌باشد. اگر به پشت محصولات غذایی یا مصرفی دقت کرده باشید حتماً باارزش افزوده آن روبرو شده‌اید. اما آیا تابه‌حال به این موضوع فکر کرده‌اید که ارزش افزوده چه معنایی دارد؟

همان‌طور که از نام این مفهوم مشخص است، ارزشی که پس از مراحل مختلف بین تولید تا مصرف به کالا افزوده می‌شود را ارزش افزوده می‌گویند. این مفهوم برای کالاهایی به کار می‌رود که در چند مرحله مختلف بین تولید تا مصرف دست‌به‌دست می‌شوند و این ارزش نیز به همین دلیل به آن‌ها تعلق می‌گیرد.

بررسی تاریخچه ارزش افزوده

اگر می‌خواهید به طور کامل و دقیق به آموزش حسابداری ارزش افزوده مسلط شوید، باید با تاریخچه ارزش افزوده نیز آشنا باشید. همان‌طور که می‌دانید مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهم‌ترین مالیات‌هایی است که دولت ایران دریافت می‌کند.

این مالیات برای اولین‌بار در سال 1366 در لایحه‌ای دی‌ماه به مجلس شورای اسلامی ابلاغ شد. این لایحه پس از بررسی و دریافت رأی‌های موافق و مخالف، 6 ماده از آن به تصویب رسید و به جهت تقاضای دولت و به دلیل اجرای سیاست تثبیت قیمت‌ها به دولت بازگردانده شد.

معرفی مالیات بر ارزش افزوده

حال که با مفهوم ارزش افزوده آشنا شدیم باید با مالیاتی که بر حسب این موضوع دریافت می‌شود نیز آشنا باشید. به طور کلی مالیات بر ارزش افزوده هزینه‌ای است که به عنوان روشی از پرداخت مالیات شناخته شده و مالیاتی که بر دوش تولیدکننده است را در چرخه تولید، توزیع و مصرف تقسیم می‌کند.

به همین دلیل است که زمان خرید برخی از کلاً ها قسمتی از مالیات این کالا از مصرف‌کننده دریافت می‌شود. مالیات بر ارزش افزوده در واقع روشی برای دریافت مالیات غیرمستقیم است و در بیش از 160 کشور از دنیا در حال انجام می‌باشد.این امر باعث شده تا حسابداری مالیات بر ارزش افزوده از مهم‌ترین شاخه‌های حسابداری باشد.

انواع مالیات بر ارزش افزوده

انواع مالیات بر ارزش افزوده

اگر می‌خواهید آموزش حسابداری ارزش افزوده را به طور کامل بررسی کرده و به آن مسلط شوید باید انواع مالیات بر ارزش افزوده را نیز مورد بررسی قرار دهید. در آموزش ارزش افزوده در حسابداری به انواع مختلفی از مالیات بر ارزش افزوده اشاره شده است. پیشنهاد می‌کنیم قبل از بررسی دیگر بخش‌های حسابداری ارزش افزوده با انواع مالیات‌هایی که تحت این موضوع دریافت می‌شود آشنا باشید. مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

مالیات بر ارزش افزوده تولیدی

مالیات بر ارزش افزوده تولیدی یکی از مهم‌ترین انواع این مالیات می‌باشد. در واقع در این روش مالیاتی اعمال مالیات هم بر فروش کالاهای مصرفی و هم بر فروش کالاهای سرمایه‌ای صورت می‌گیرند. این بدین معنا است که یک بنگاه اقتصادی با خرید کالا هیچ اعتبار مالیاتی را کسب نخواهد کرد. به همین دلیل می‌توان گفت که تسلط این نوع مالیات در سامانه ارزش افزوده اهمیت بسیار بالایی دارد.

مالیات بر ارزش افزوده مصرفی

یکی دیگر از انواع مالیات‌هایی که تحت ارزش افزوده دریافت می‌شوند و باید در آموزش حسابداری ارزش افزوده به آن نیز اشاره کرد مالیات بر ارزش افزوده مصرفی می‌باشد. تمام مخارج و هزینه‌های سرمایه‌گذاری ناخالص مالیات در ارزش افزوده نوع مصرفی به دلیل این که بر اساس کالاها و خدمات مصرفی است حذف خواهد شد.

مالیات بر ارزش افزوده درآمد

از دیگر انواعی که می‌توان برای مالیات بر ارزش افزوده نام برد مالیات بر ارزش افزوده درآمد است. اما این روش مالیاتی به چه معنایی است و چگونه دریافت می‌شود؟ در رابطه با مالیات بر ارزش افزوده درآمد می‌توان گفت که این نوع مالیات بر فروش تولید خالص کالاها است؛ به صورتی که پس از کسر هزینه استهلاک به سرمایه‌گذاری خالص، ارزش‌افزوده‌ای از نوع درآمد به آن تعلق می‌گیرد.

مالیات بر ارزش افزوده

چه کالاهایی معاف مالیات بر ارزش افزوده می‌شوند؟

مهم‌ترین نکته‌ای که در رابطه با آموزش حسابداری ارزش افزوده باید بدانید این است که چه کالاهایی معاف از مالیات بر ارزش افزوده می‌شوند. این موضوع می‌تواند درک شما از این موضوع را بیشتر کند. مهم‌ترین این کالاها عبارتند از:

  • محصولات کشاورزی فراوری نشده
  • دام و طیور زنده، آبزیان، زنبورعسل و نوغان
  • انواع کود، سم، بذر و نهال
  • آرد خبازی، نان، گوشت، قند، شکر، برنج، حبوبات و سویا، شیر، پنیر، روغن‌نباتی و شیرخشک مخصوص تغذیه کودکان
  • کتاب، مطبوعات، دفاتر تحریر و انواع کاغذ چاپ، تحریر و مطبوعات
  • اموال غیرمنقول
  • انواع دارو، لوازم مصرفی درمانی، خدمات درمانی (انسانی، حیوانی و گیاهی) و خدمات توان‌بخشی و حمایتی
  • خدمات مشمول مالیات‌بردرآمد حقوق، موضوع قانون مالیات‌های مستقیم
  • فرش دستباف
  • خوراک دام و طیور
  • رادار و تجهیزات کمک ناوبری هوانوردی ویژه فرودگاه‌ها بر اساس فهرستی که به پیشنهاد مشترک وزارت راه‌وترابری و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون به تصویب هیئت وزیران می‌رسد
  • اقلام با مصارف صرفاً دفاعی (نظامی و انتظامی) و امنیتی بر اساس فهرستی که بـه پیشنهاد مشـترک وزارت دفاع و پشـتیبانی نیروهای مسلح و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد.
نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مواردی است که باید در رابطه با مالیات بر ارزش افزوده با آن آشنا باشید. این محاسبه به دو روش تفریقی مستقیم و غیرمستقیم انجام می‌شود که به شرح زیر هستند:

روش تفریقی مستقیم

در روش تفریقی مستقیم که در تمام مقالات آموزش حسابداری ارزش افزوده و آموزش ارزش افزوده در حسابداری به آن اشاره شده است، مبلغ کل خرید را مبلغ کل فروش کالا و خدمات کم کرده و آن را بر نرخ مالیات بر ارزش افزوده ضرب می‌کنند.

روش تفریقی غیرمستقیم

یکی دیگر از روش‌هایی که برای به‌دست‌آوردن مالیات بر ارزش افزوده کاربرد دارد روش تفریقی غیرمستقیم می‌باشد. در این روش مالیات و عوارض خرید را از مالیات و عوارض فروش کم می‌کنند تا مالیات متعلقه به دست آید. این کار وظیفه حسابدار شرکت یا کسب و کار می‌باشد.

نحوه ثبت ارزش افزوده در حسابداری

برای ثبت ارزش افزوده در حسابداری باید سرفصل‌های زیر ایجاد شوند. این سرفصل‌ها در آموزش حسابداری ارزش افزوده ذکر می‌شوند و اهمیت بسیار بالایی دارند.

  1. سرفصل معین با عنوان “مالیات بر ارزش افزوده خرید” در زیر سرفصل کل “سایر حساب‌های دریافتنی” جهت ثبت در زمان خرید (چون مبالغی که بابت خرید پرداخت خواهیم کرد جزئی از مطالبات ما می‌باشد)
  2. سرفصل معین با عنوان “مالیات بر ارزش افزوده فروش” در زیر سرفصل کل “سایر حساب‌های پرداختنی” جهت ثبت در زمان فروش (چون مبالغی که بابت فروش دریافت می‌کنیم جز بدهی‌های ما می‌باشد)

نکاتی مهم در حسابداری ارزش افزوده

برای این که حسابداری مالیات بر ارزش افزوده را به بهترین شکل انجام دهید باید به نکات بسیار مهمی توجه کنید که شامل موارد زیر هستند:

  • مالیات پرداخت شده را جزئی از ارزش کالا محاسبه نکنید.
  • مبلغ مالیات بر ارزش افزوده در تاریخ فروش و با نرخ همان سال را محاسبه کنید.
  • جهت داشتن جزئیات بیشتر در گزارش‌های می‌توانید در زیر سرفصل معین “مالیات بر ارزش افزوده خرید” حساب‌های جزو “مالیات بر ارزش افزوده خرید” و “عوارض خرید” را ایجاد کنید و در زمان خرید کالا و یا دریافت خدمات باتوجه ‌به میزان مالیات ارزش افزوده یا عوارض خرید آن‌ها را بدهکار نمایید.

سامانه ارزش افزوده چیست؟

سامانه ارزش افزوده یکی از مهم‌ترین مراجع دولتی است که به کمک آن می‌توانید امور مالیاتی که به ارزش افزوده مربوط می‌شوند را انجام دهید. این سامانه که به آدرس www.evat.ir می‌باشد، سامانه‌ای است که در آن همه مودیان مالیاتی ارزش افزوده باید ارسال اظهارنامه‌های خود را به ثمر برسانند.

سخن پایانی

ارزش افزوده ارزشی بسیار مهم است که در چرخه تولید و مصرف کالا به آن اضافه می‌شود. برای این که هزینه مالیات از روی دوش تولیدکننده کاسته شود، بخشی از این مالیات را به بخش توزیع و مصرف نیز منتقل می‌کنند. به همین دلیل است که قیمت برخی از کالاها با مالیات بر ارزش افزوده جمع می‌شوند. در این مقاله سعی کردیم تا آموزش حسابداری ارزش افزوده یا همان آموزش ارزش افزوده در حسابداری را برای شما بررسی کنیم و امیدواریم که با نکات موردنیاز آشنا شده باشید.

سؤالات متداول

  • ارزش افزوده چگونه محاسبه می‌شود؟

ارزش افزوده در واقع همان ارزشی است که در چرخه تولید، توزیع و مصرف کالا به آن افزوده می‌شود. این ارزش بسته به ارزش کالا دارد.

  • چگونه مالیات بر ارزش افزوده را محاسبه کنیم؟

برای این که مالیات بر ارزش افزوده را محاسبه کنید باید از دو روش تفریقی مستقیم و غیرمستقیم استفاده کنید.

اشتراک گذاری در شبکه ای اجتماعی

مطالب پیشنهادی

لیستی از مطالبی که شاید شما بپسندید

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *